Nu när det äntligen har kommit lite snö här så fick jag möjlighet att testa dubbarna jag skaffat till mina löparskor. Jag har även testat fotenheten till min Garmin Forerunner 210 som tomten var så snäll att ge mig.
Dubbade löparskor
Eftersom det brukar komma lite snö någon gång under vintern så har jag garderat mig med dubbar till mina löparskor då jag inte vill att lite snö eller is ska få hindra mig från att träna. Efter att läst runt på lite forum bestämde jag mig att köpa dubbar från Best-Grip då de fått bra omdömen av ett antal löpare som använt dessa. Dubbsatsen består av 20 st. dubbar varav 8 st. som är något längre och avsedda för att sitta under hälen samt ett verktyg för att skruva i dem med. Dubbarnas spetsar är av hårdmetall och ska vara väldigt slitstarka. Här nedanför ser du hur jag monterat dem i mina Asics GT-2000 samt närbilder på dubbarna.
Nu har jag haft möjlighet att prova dubbarna vid två tillfällen med lite olika underlag. Första rundan jag testade med dubbarna hade mest packad snö som underlag men även ca. 5 cm lössnö bitvis och det var -2°. På den packade snön upplever jag att greppet är lika bra som på vilken grusväg som helst. När det gäller lössnön så är det naturligtvis sämre grepp, men bättre än utan dubbar. Under den andra rundan där temperaturen låg på -6° bestod underlaget till större delen av ett tunt lager ”snömos” (saltblandad snö) samt ren asfalt bitvis. Att annars springa i ”snömos” är ganska jobbigt då foten inte får fäste utan glider runt. Med dubbade skor gick det dock hyfsat bra om det inte blev ett för tjockt lager ”snömos”. Att springa på ren asfalt fungerade acceptabelt tycker jag och det var först på asfalt jag kunde känna genom sulan att skorna var dubbade. Detta var dock inte så farligt tycker jag utan det går att stå ut med det. En annan sak du också får stå ut med på asfalt är ljudet från dubbarna. Sammanfattningsvis kan jag säga att dessa dubbar är fullt tillräckliga för mig och de sträckor jag springer samt att jag även kan göra det utan att behöva spänna mig för att inte halka.
Garmin fotenhet
Som jag skrev om tidigare så har jag numer en Garmin Forerunner 210 HRM som träningskompis. Den har alla funktioner jag behöver och jag är väldigt nöjd med den. När jag köpte den så ingick tyvärr inte fotenheten (footpod) som behövs för att du ska kunna mäta kadens eller mäta sträcka på t.ex. en Crosstrainer när man tränar inomhus. Som tur var hade tomten hörsammat min önskan om en fotenhet och sett till att en sådan fanns med under granen med mig som mottagare. En annan fördel med fotenheten är också att den tar över och mäter sträcka, hastighet och tempo om man skulle tappa GPS-signalen. På bilden här nedanför ser du hur fotenheten ser ut när den är fäst på skon.
Efter att nu ha testat den ett par rundor så kan jag konstatera att min kadens nu ligger på ca. 170 i snitt. I ett tidigare inlägg skrev jag om att jag ökade min kadens från ca. 120 till ca. 160 och märkte en tydlig skillnad vad det gällde orken. Enligt flera experter ska tydligen den mest optimala kadensen för bäst löpekonomi vara 180. Huruvida detta är en exakt vetenskap eller inte ska jag låta vara osagt, men det ligger någonting i det verkar det som. Inom kort kommer jag även att testa fotenheten med ett pass på Crosstrainern.
Lämna ett svar